ÇAĞAZDER Hocalı Katliamı yıl dönümde olayları kınadı

TAKİP ET

İzmir'de faaliyete gösteren Çağdaş Azerbaycan Derneği, (ÇAĞAZDER) Başkanı Perviz Altay, 26 Şubat 1992 tarihinde Ermenilerce gerçekleştirilen Hocalı Katliamı 31. yıl dönünü nedeniyle bir bildiri yayınladı.

Hocalı trajedisinin tarihte insanlığa karşı yapılmış en korkunç soykırım eylemlerinden biri olduğunu söyleyen Başkan Altay, bu katliamın bütün zamanların en kanlı sayfası olarak hafızalarda sonsuza kadar yaşayacağını söyledi.

A. Perviz Altay, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan katliamın tam bir vahşet olduğunu, masum sivil insanlara yapılan işkencelerin akıl almaz korkunç manzaralarının, acımasızlığıyla büyük bir İnsanlık trajedisi olduğunu vurguladı. Başkan Altay, “25 – 26 Şubat 1992 gecesi Rusya'nın eski Sovyet döneminden kalma 366. Alayının desteğindeki Ermeni çeteleri, Azerbaycan’ın en güzel bölgelerinden olan Hocalı şehrine toplarla ve tanklarla ateş ettiler. Mermi yağmuru sonrası silahlı birlikler üç yönden şehre girdi. Sağ kalabilen çocuklar, kadınlar ve yaşlılardan ibaret olan Hocalılar karlı dağ geçitlerinden ormanlara doğru yönelseler de soğuktan donmuş, bitkin düşmüş haldeyken bir kısmı Nahçıvanlı köyü civarında, geri kalanlar da Asgeran ovasında Ermeni silahlı çetelerince hunharca ve hunharca katledildiler” dedi.

“Gözleri dönmüştü”

28 Şubat ve 1 Mart’ta helikopterle olay yerine gelen yerli ve yabancı gazeteciler burada korkunç manzaraya karşısında şoke olduklarını söyleyen Başkan Perviz Altay, sivil savunmasız insanlara karşı böyle bir katliama insanlığın ilk kez tanık olduğuna vurgu yaptı. Altay, “Ortada tam bir facia vardı. Ölenlerin kafa derileri yüzülmüş, kulakları kesilmiş, iç organları çıkarılmış, gözleri oyulmuştu. Cesetlerde sayısız bıçak ve kurşun yarası vardı. Askerî araçların sivil insanları çiğnediği ve kimilerinin de diri diri yakıldığı görüldü. Rehin alınmış 4 Ahıska, 3 Azerbaycan Türkünün ise Ermeni mezarı üzerinde kafalarının kesildiği, 2 Azerbaycanlının gözlerinin oyulduğu belirlenmiştir. Olaylarla ilgili araştırmalar sırasında ise gözü dönmüş Ermeni katillerin, esir düşmüş hamile kadınların karınlarını süngülerle yararak rahimlerinden çıkardıkları, bebekleri köpeklere yedirip, sonra da kadınların rahimlerine kovan, kedi, yılan, kurbağa, fare doldurup, yaralarını dikerek, azap içerisinde ölümlerini izledikleri tespit edildi.” Dedi.

“613 kişi hunharca katledildi”

Hocalı Soykırımı sonucunda 613 kişi hayatını kaybettiğini, bunlardan 63 çocuk, 106 kadın, 70 yaşlı hunharca katledilip, 8 ailenin tamamen yok edildiğini ifade eden Başkan Altay, “25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ebeveynlerinden birini kaybetti, 487 kişi ağır yaralandı.1.275 kişi rehin alındı. 150 kişi de kayboldu. Bir şehir, bir kasaba, 8 köy, 2.495 ev, 31 sanayi tesisi, 15 köy endüstrisi, 20 eğitim kurumu, 14 sağlık merkezi, 56 kültür kurumu, 5 iletişim tesisi yok edildi. Bu katliam, Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a birleştirmek iddiasıyla Ermenistan tarafından işlenmiş büyük bir insanlık sücudu. Ayrıca, Karabağ Savaşında Ermeni çetelerine komutanlık yapmış eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Markar Melkonyan'ın aktardığına göre, kardeşi Monte Melkonyan katliamın Ermeni çeteleri tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıklamıştır. ÇAĞAZDER olarak bu kanlı katliamın 31. yılında yaşananları esefle kınıyor, ölenlere rahmetle anıyoruz. Allah bir daha hiçbir topluma böyle bir acı yaşatmasın.” İfadelerini kullandı.

 

hocalı katliamında yaşananlar hocalı katliamı filmi hocalı katliamı fotoğraf #çağazder