Bursa Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'ne Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onay çıktı

TAKİP ET

Bursa'nın mevcut çöp depolama sahasının tamamen olması nedeniyle, planlanan Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'nin yeri ile ilgili tartışmalara son noktayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş koydu. Konu hakkında vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini vurgulan Başkan Aktaş, 'Biz çöplük değil, entegre bir tesis yapıyoruz' dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı oturumunda, kente kazandırılması planlanan Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisi'nin yeri ile ilgili plan değişikliği kabul edildi.

Süreçle ilgili olarak bölge halkının yanlış bilgilendirildiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kesinlikle bir çöplük veya yakma tesisi yapmıyoruz. Biz katı atık entegre tesisi yapıyoruz. Aktarma istasyonuna ‘hayır’ diyen zihniyetten ‘evet’ beklemiyorum. Sanki 3 günde hazırlamışız gibi bir algıyla konunun anlatılmasını asla kabul etmiyorum. Süreç 2014’te başlatıldı ama son 4-4.5 yıldır detaylı çalışıyoruz. Hamitler SOS veriyor. Çevresinde 11-12 mahalle ve 400 bin civarı nüfus var. Türkiye’deki en iddialı projelerden biri. Bittiğinde bölgedeki insanlar da dahil herkes ‘Allah razı olsun’ diyecek. Bölgedeki 6-7 taş ocağına ses çıkarmayanların bu yaklaşımları abesle iştigal. Herkes hür idaresiyle düşüncesini söyleyebilir ama toplumu doğru bilgilendirmemiz gerekli. Los Angeles’te şehrin göbeğinde yapmışlar, uzay üssü gibi duruyor. Avrupa’da şehir merkezinde entegre tesisler var. Yaptığımız tüm inceleme ve araştırmalarda tüm uzmanların ortak kanaati burası. Bir ilçeye yapılmış tesis olarak düşünmeyin, bu Bursa’nın tesisidir. Ayrıca bu çöp değil, hammaddedir. Burada değerlendirip, ekonomiye kazandırılacak. Bu vizyon bir projedir, bir ufuktur. Bu görevler bir gün bitecek ve burada yaşayacağım. Bu şehrin sokaklarında göğsümü gere gere, ‘harika bir işe imza atmışız’ diye övünerek dolaşacağım. Hamasi nutuklarla çevrecilik olmaz” dedi.

Bursa’nın evsel katı atıklarını işleyerek, ekonomiye kazandıracak olan Batı Bölgesi Katı Atık Entegre Tesisinin yapılması düşünülen alanla ilgili plan değişikliği, mecliste AK Parti MHP gruplarının oyları sayesinde oy çokluğu ile kabul edildi.

Hamitler dolmak üzere

Oturumda, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Odaman Cindoruk, hem yapılması planlanan tesis hem de Büyükşehir Belediyesi’nin atık yönetimi hakkında bir sunum yaptı. Etrafında 7 mahalle ve toplam 400 bin nüfus bulunan Yenikent Sahası’nın ekonomik ömrünü doldurmaya başladığını dile getiren Cindoruk, “Çalışmalara 2014 yılında başladık. Doğru yer seçimi konusunda alanında uzman akademisyenlerin de katılımıyla bilimsel iki ayrı çalışma yaptık. Hazırlanan her iki raporda da Kayapa Kuruçeşme mevkiinin en uygun alan olarak belirlendi. Etrafı taş ocaklarıyla çevrili bu alanla ilgili ÇED raporu da var. Çalışma bir an önce başlamaması halinde süreç 4 yıl daha gecikecek. Tamamen kapalı bir tesis olacak. Atıklar günümüz çevre trendlerine uygun olarak işlenerek enerjiye dönüştürülecek. Alanın Kayapa Göleti için risk oluşturmadığına dair DSİ’nin görüşü alındı” diye konuştu.

bursa alinur aktaş bursa büyükşehir beldiyesi