Bayramda yola çıkacaklar dikkat! 1238 polis, yolcu gibi otobüse binecek
Kurban Bayramı öncesi trafik tedbirlerini açıklayan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yol güvenliği için 1238 personelin gizli yolcu olarak otobüslerde denetim yapacağını duyurdu.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Kurban Bayramı’nda vatandaşlarım güvenle seyahat etmeleri için alınacak tedbirleri açıkladı. Çiftçi, “Bayramda 334 bin 17 kolluk personeli görevlendirildi. Personelin 66 bin 481’i trafik tedbirleri kapsamında görevlendirilmiştir. Bayram boyunca ülke genelinde bin 238 personel gizli yolcu olarak otobüs denetimde bulunacak. Polis ve jandarma Müfettişlerimiz ile Trafik Başkanlıklarından oluşan 116 heyet yerinde denetim için görevlendirildi’’ dedi.
Tuzak radar uygulamasının yapılmayacağının altını çizen Bakan Çiftçi, “Denetimlerimizin amacı ceza yazmak değil, kural ihlallerini, kazaları ve işlem sayılarını azaltmaktır. Devlet vatandaşına tuzak kurmaz. Rehberlik etmek, yol göstermek, ihtiyaç anında yanında olmak için görevi başındadır’’ açıklamasında bulundu.
Ankara’da Haberler.com Ankara Temsilcisi Şerife Güzel'in de katıldığı toplantıda gazeteciler ile bir araya gelen İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, trafik kazaları sebebiyle can kayıplarının önlenmesi amacıyla trafik tedbirlerinin, hareketliliğinin başladığı 22 Mayıs ile bayram bitişinin ardından ilk iş günü olan 1 Haziran 2026 tarihleri arasındaki 11 gün boyunca planlandığını duyurdu.
2021-2024 YILLARI KURBAN BAYRAMI'NDA 860 CAN KAYBI YAŞANDI
Bakan Çiftçi, dokuz gün ve üzeri tatil olan yıllara ilişkin veriler paylaştı. Bakan Çiftçi, "2021-2024 yılları arasındaki kurban bayramlarında 425'i hız ihlali, 233'ü şerit izleme, değiştirme ve makas, 107'si geçiş önceliği ve dönüş kurallarına uymama, 77'si arkadan çarpma, 18'i kırmızı ışık ihlali ve 143'ü diğer hatalar olması nedeniyle toplamda bin 3 kural hatası yaşandı. Bu hatalar 860 can kaybına neden oldu." dedi.
2021-2024 yılları arası Kurban Bayramı tatillerinde yaşanılan can kayıplarına ilişkin bilgi veren Bakan Çiftçi, "2021 yılında 6 bin 469, 2022 yılında 6 bin 132, 2023 yılında 7 bin 408, 2024 yılında 7 bin 319 ölümlü ve yaralanmalı kaza yaşandı. 2021 yılında 212 can kaybı, 11 bin 719 yaralı, 2022 yılında 177 can kaybı, 10 bin 702 yaralanma; 2023 yılında 257 can kaybı, 13 bin 89 yaralanma; 2024 yılında ise 214 can kaybı, 12 bin 282 yaralanma olarak gerçekleşti. 2021 yılında 23,6 ortalama can kaybı, 2022 yılında ortalama 17,7 can kaybı, 2023 yılında ortalama 28,6 can kaybı, 2024 yılında ise 23,8 can kaybı yaşandı." açıklamasında bulundu.
BAYRAMDA 334 BİN KOLLUK KUVVETİ GÖREV ALACAK
Bayram tedbirleri kapsamında görev alacak kolluk kuvvetlerine ilişkin rakamları paylaşan Bakan Çiftçi, “334 bin 17 kolluk personeli görevlendirildi. Personelin 66 bin 481’i trafik tedbirleri kapsamında görevlendirilmiştir. Şehirler arası otobüs terminallerinde emniyet kemeri uyarı anonsları yapılarak terminal çıkışları ile güzergâhta şehirler arası otobüsler ve diğer araçlar üzerinde emniyet kemeri denetimlerine ağırlık verilecek. Bayram boyunca ülke genelinde bin 238 personel gizli yolcu olarak otobüs denetimde bulunacak.’’ dedi.
DRON İLE 81 İL DENETLENECEK
Ülke genelinde havadan alınacak önlemlere ilişkin bilgi veren Bakan Çiftçi, helikopter ile 9 il 108 saat, dron ile 81 il 5 bin 828 saat denetim ile toplamda 5 bin 936 saat hava araçları ile denetim gerçekleştireceğini açıkladı. Bakan Çiftçi, “Ülke genelinde alınan trafik tedbirlerini yerinde denetlemek için polis, jandarma müfettişleri ile trafik başkanlıklarından sıralı amirlerden oluşan heyetler görevlendirilmiştir. 73 polis heyeti ile 43 jandarma heyeti ülke genelinde görev alacaktır.” açıklamasında bulundu.
TUZAK RADAR UYGULAMASI YAPILMAYACAK
Bayram tatili süresince 61 ildeki, 520 EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) ile 21 bin 682 kilometrelik güzergâhta hız denetimi yapılacağını belirten Bakan Çiftçi, “EDS nokta ve güzergahlarına ilişkin bilgiler HAYAT 112 Acil Mobil uygulamamız üzerinden öğrenilebilecektir. Emniyet Genel Müdürlüğünden 619, Jandarma Genel Komutanlığından 962 olmak üzere toplam bin 581 mobil radar ile denetimler sağlanacaktır.” dedi. Tuzak radar uygulamasının yapılmayacağının altını çizen Bakan Çiftçi, “Denetimlerimizin amacı ceza yazmak değil, kural ihlallerini, kazaları ve işlem sayılarını azaltmaktır. Devlet vatandaşına tuzak kurmaz; vatandaşının canını, huzurunu ve güvenliğini korur. Sahadaki personelimiz de vatandaşımıza rehberlik etmek, yol göstermek, ihtiyaç anında yanında olmak ve bayram yolculuklarının güven içinde tamamlanmasına katkı sunmak için görev başındadır.” açıklamasında bulundu.