Bakan Çavuşoğlu'ndan Slovenya tarafından gönderildiği iddia edilen belgeye ilişkin açıklama
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın AB Konseyi'ne Bosna Hersek'in parçalanmasını öngören bir belge gönderdiği iddiasına yönelik, 'Slovenya'da yetkililer de bu belgeyi kabul etmediklerini, kendilerinden çıkmadığını, içeriğini paylaşmadıklarını söylediler. Bu tür ayrıştırıcı çalışmalar yerine bölge ülkelerini birleştirici projelere ağırlık vermek lazım' dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek temasları kapsamında başkent Saraybosna’da Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu ve Bosna Hersekli mevkidaşı Turkovic, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Bosna Hersek’te bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Çavuşoğlu, pandemiye rağmen iki dost ve kardeş ülke arasındaki temasların devam ettiğini sözlerine ekledi. Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ve Bosna Hersek Parlamentosu Halklar ve Temsilciler Meclisleri Başkanlık üyeleriyle görüşmelerde bulunacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Kıymetli dostum Bisera Turkovic’in de söylediği gibi kendi aramızda verimli toplantılar gerçekleştirdik. Siyasi olarak mükemmel olan ilişkilerimizi farklı alanlarda nasıl gerçekleştireceğimizi tüm arkadaşlarımızla ele aldık. Öncelikle söylemek isterim ki her zaman olduğu gibi önümüzdeki süreçte de özellikle Bosna Hersek’in Covid-19 ile mücadelesine desteğimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
“12 yıl aradan sonra Mostar’da seçimlerin gerçekleştirilmesinden de memnuniyet duyuyoruz”
Türkiye-Bosna Hersek arasındaki ikili ticaret hacminin pandemiye rağmen azalmadığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bosna Hersek’in Türkiye’ye yönelik ihracatı arttı. Türkiye lehine bir ticaret açığı açık var hem ticareti arttırmak hem de bunu dengelemek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün Saraybosna-Belgrad otoyolu projesindeki son gelişmeleri ele aldık. Türkiye’de imzalanan ulaşım ve alt yapı anlaşmasının Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda onayının gündeminde olması bizi memnun etmiştir. Bugün hem Bosna Hersek’te hem bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bosna Hersek’in siyasi birliği, toprak bütünlüğü, barış ve huzurunu güçlü bir şekilde destekliyoruz. 12 yıl aradan sonra Mostar’da seçimlerin gerçekleştirilmesinden de memnuniyet duyduk.”