Aydemir Akbaş'tan üzücü haber

TAKİP ET

Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş(86), kansere yakalandığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Akbaş "Yaklaşık 15 günlük tetkiklerin ardından Kanser olduğum netleşti. 10 sene önce de benzer şekilde olmuş ve atlatmıştım. Tedavim Dursun Buğra kontrolünde başladı. Şu an kendimi gayet iyi hissediyorum, umarım böyle hissetmeye devam eder ve tekrar atlatırım. İlk benden duyun istedim, şimdilik yazmaya ve çalışmaya devam" dedi.

Daha önce gırtlak kanserini yenen usta oyuncu, 2018 yılında da kolon ve bağırsak kanseri tedavi görmüştü.

"10 SENEDİR AKLIMA GELMEDİ" 
Aydemir Akbaş kansere yakalandığını nasıl öğrendiğini böyle anlatmıştı:
"Baktım sesim kısık. Ihlamur içip duruyorum. Kız kardeşim 'doktora gitmezsen gelip seni alacağım' dedi. Aradım arkadaşları 'bana doktor bulun' dedim. Sonra bir arkadaşım bana 'hazırlan seni yarın götürüyorum' dedi. Çapa'ya gittik. Doktor 'aç ağzını' dedi, baktı 'kansersin' dedi. 'Yak bir tane' dedi, yaktım. Ertesi gün başka doktora gittim 'aç ağzını' dedi, açtım 'kansersin, yak bir tane' dedi. Yakmadım. 10 senedir aklıma gelmedi."

 

Biyografya:

Sinema oyuncusu, yönetmeni, senaryo yazarı. 3 Mart 1936, İstanbul doğumlu. Arnavut Manastırlı bir baba ile Trabzon Sürmeneli Laz bir annenin çocuğu olarak İstanbul'un Feriköy semtinde dünyaya geldi. İtalyan ve Galatasaray liselerinde eğitim gördükten sonra bir süre gazetecilik yaptı. Sonra tiyatro oyunculuğuna başlayarak; Gülriz Sururi, Ayfer Feray - Nisa Serezli, Ali Poyrazoğlu gibi tiyatro toplulukları ile beraber çalıştı. Keşanlı Ali Destanı, Direkler Arası, Zilli Zarife, Ferhat ile Şirin gibi oyunlarda rol aldı.

1960 yılında askerliğini Urfa’nın Suruç kazasının Kara köyünde öğretmen olarak yaptı. Askerlik sonrasında sonra Gülriz Sururi–Engin Cezzar Tiyatrosu’na katıldı. 1968 yılında Ayfer Feray–Nisa Serezli Tiyatrosu’nda 7 Kocalı Hürmüz oyununda rol aldı. 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri oldu. Burada, Nikah Kağıdı, Düşenin Dostu oyunlarında rol aldı. Birçok tiyatro oyununun yönetmenliğini yaptı.

Aydemir Akbaş sinemaya 1964'de Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" adlı film ile geçti. Bir süre Yılmaz Güney'in filmlerinde oynadı. Daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile çalışarak senaryo çalışmaları yaptı.

40'ı komedi olmak üzere 127 filmde rol aldı, 8 filmin yönetmenliğini yaptı, 30 kadar tiyatro oyununda oynadı. Ayrıca bir çok TV dizisinde rol aldı. 33 filmin senaryosunu yazdı.

1987'de "Düş Yakamdan Osman" filmiyle yönetmenliğe başladı. Aydemir Akbaş en son Şafak Sezer ile birlikte "Kolpaçino" filminde ve “Kutsal Damacana 2: İt Men” adlı sinema filminde Şafak Sezer, Mustafa Üstündağ ile birlikte oynadı.

Aydemir Akbaş, 1964 yılında evlendiği eşi tiyatro oyuncusu Beyhan Benek’le iki kez boşanmış, üç kez evlenmiştir.

 

İlginç Bir Açıklaması:

 

Aydemir Akbaş, Yeni Akit gazetesine verdiği röportajda, kendisinden hiç beklenmeyen açıklamalarda bulunmuştu. Aydemir Akbaş bu röportajda Menderes hayranı olduğunu söylüyor ve ekliyordu:

"CHP'den çok çektim." Bunun iki sebebi var. Birincisi CHP'nin baskıcı dönemlerine dayanıyor. Babasının, Kur'an okumayı öğrenmesi için onu mahalledeki bir imamın evine gizlice gönderdiği ve aynı zamanda Galatasaray Lisesi'nde okuduğu günler. Cüzleri saklayarak Kur'an okumaya giden Akbaş, bu sayede Kur'an'ı üç kere hatmetmiş. "Ancak bir gün sınıfta çocuklar rica edince Kur'an okudum ve o sırada hoca beni yakaladı. Babama şikayet ettiler ve Kur'an okumam yasaklandı. O yaşta benim içime işledi bu durum" diyen Akbaş'ın CHP'den ikinci soğuma gerekçesi ise 1946 seçimlerinde Demokrat Parti'nin oylarının çalınması: "O oy çalınma işlerinin en büyük suçlusu benim sülalemden birisiydi, CHPliydi ve sandık başkanıydı." Adnan Menderes ile Etiler'de bir evde tanışan Akbaş, o dönem istifa eden il başkanı Orhan Köprülü'yü Menderes'in "Sen namuslu adamsın sana ihtiyacım var, istifa etme" diyerek ikna ettiğine şahit olduğunu kaydederek, bugüne kadar bir kere CHP'ye oy verdiğini belirtiyor. Menderes idam edildiğinde çok üzüldüğünü ifade ederken gözleri dolan oyuncu, "Bu ülkede Karl Marx'ı üç gecede okuyan komünist oldu, olanlar da trilyoner çocukları oldu. Solculuk burjuvanın malı oldu bizde. Ne milliyetçi, ne solcu, ne demokrat, ne liberal olunabildi tam manasıyla."

aydemir akbaş aydemir akbaş kanser aydemir akbaş ne kanseri aydemir akbaş son dakika aydemir akbaş kaç yaşında