Ateş çemberi yarın gökyüzünü kaplayacak? Halkalı güneş tutulması hangi ülkelerde görülecek?

TAKİP ET

14 Ekim sabahı, 2046'ya kadar benzeri bir daha yaşanmayacak bir güneş tutulması gökyüzünde izlenebilecek.

Bilim insanları, yarın görülecek güneş tutulmasının ateş çemberine benzer bir şekilde gökyüzünde olacağını açıkladı. Güneş ışığının ayın karanlık gölgesi etrafında parlayacak olması nedeniyle 'ateş çemberi' veya 'halkalı güneş tutulması' olarak adlandırılan tutulmadır. 

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

 

14 Ekim 2023 Cumartesi günü halkalı güneş tutulması meydana gelecek. ABD’de, Pasifik zaman dilimiyle saat 09.13'te başlayan Güneş tutulması Oregon, Nevada, Utah, New Mexico ve Texas eyaletlerinden izlenebilecek.

NASA yetkilisi Kelly Korreck CNN'e yaptığı açıklamada, NASA'nın, tutulma günü yerel saatle 11.30'dan itibaren Albuquerque, New Mexico, Kirbyville, Texas ve White Sands, New Mexico'dan görüntüler canlı paylaşılacağı söyledi.

2024 yılının nisan ayında tam bir güneş tutulması beklenirken, yarınki tutulma o kadar nadir gerçekleşecek ki 2046 yılına kadar böyle bir tutulma yaşanmayacak.

Güneş tutulması nasıl oluyor?

Türkiye Uzay Ajansı'nın internet sitesinde, güneş tutulması şöyle açıklanıyor:

Dünya ile Güneş'in arasına Ay girdiğinde Güneş tutulması dediğimiz gök olayı olur. Bu durumda Ay'ın gölgesi Dünya'nın üzerine düşer. Güneş tutulması boyunca Ay'ın gölgesinin düştüğü bölgelerde Güneş görülmez. Biz bu olaya Güneş Tutulması deriz.

Halkalı tutulma ise, Ay'ın normalde olduğundan biraz daha uzakta konumlanmasından dolayı gerçekleşiyor. Yani güneşin boyutunu tam olarak kaplanmadığında gökyüzünde halka şeklini oluşturuyor.

Hangi ülkelerden izlenebilecek?

Halkalı Tutulma, Brezilya, Kolombiya, Panama, Kosta Rika, Nikaragua, Honduras, Belize, Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde izlenebilecek.

NASA'ya göre, Halkalı Güneş tutulması Alaska da dahil olmak üzere ABD'nin 49 kıta eyaletinin tamamında görülebilecek. Ancak Ekim ayı Güneş tutulması Türkiye'den izlenemeyecek.

HALKALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

 

Halkalı güneş tutulması, Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışık yuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır.

Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.

 

güneş tutulması güneş tutulması ne zaman güneş tutulması 2023 güneş tutulması nedir güneş tutulmasının özellikleri halkalı güneş tutulması güneş tutulması türkiyeden görünebilecek mi? halkalı güneş tutulması nedir