Atatürk'ün bilinmeyen özellikleri

TAKİP ET

Atatürk 'Atatürk' hitabını ilk kez dönemin Türk Dil Kurumu Başkanı bir konuşmasında kullanmış, Mustafa Kemal de çok beğenerek soyadı olarak almıştı. Kendisine ' Ata ' diye hitap edilmesinden hiç hoşlanmazdı.

Sabah kahvaltılarıyla arası hiç hoş değildi. Yataktan kalkar kalkmaz odasındaki divanin üzerine bağdaş kurarak oturur, günün ilk kahvesini sigarasını içerdi. Bir özelliği de kendi kendine tıraş olmamasıydı. Evlerde bile eğri duran eşyaları düzeltmeden rahat edemezdi.

Boyu 1.74 idi. Hayatinin son dönemlerine kadar 76 olan kilosu hastalığının ilerlemeye başlamasıyla 46′ya kadar düşmüştü. 43 numara siyah rugan ayakkabı giyerdi.

Özenli ve temiz bir Türkçe konuşurdu. Ancak bazı kelimeleri Rumeli şivesiyle telaffuz ederdi.
Atatürk’ün bildiği yabancı dil Fransızca idi. Oldukça iyi derecede Fransızcası olan Atatürk, yabancı misafirlerle Fransızca konuşur, zaman zaman cümleleri arasında Fransızca kelimeler kullanırdı. Fransızcayı yazıp, konuşabilir, Almancayı ise anlar ama konuşmazdı. Farsça ve Arapçayı mükemmel derecede bilmekteydi. Mustafa Kemal, çok kitap okuyan biriydi. Toplam 3977 kitap okumuştur.



Manastır Askeri Lisesi yıllarından kalan bir alışkanlıkla hayati boyunca en sevdiği yemek kuru fasulye ve pilav olarak kaldı. Tatlıya düşkün değildi ama cani istediğinde çok sevdiği gül reçelini tercih ederdi.

Her gün yüzmeye özen gösteren Atatürk ayrıca bilardo ve binicilik de yapardı. Sportmen bir kişiliği vardı.



Ömrü yetseydi bir dünya turuna çıkıp Türk dili ve tarihi üzerindeki çalışmalarını genişletmek en büyük hayaliydi. Yaşamının son sekiz yılını bu konuya ayıran Gazi, konuyu yerinde incelemeye hiçbir zaman vakit bulamadı.
Atlardan sonra en sevdiği hayvan köpekti. “Fox” adini verdiği köpeği, Gazi`nin yatağının ayak ucunda uyurdu. Hayvanlara düşkünlüğü o dereceydi ki bir gün misafirlerinin de görebilmesi için yeni doğmuş bir tayla annesinin Çankaya Köşkü kabul salonuna getirilmesini bile emretmişti.


Sanata olan ilgisi sadece müzikle sınırlı değildi. Okul yıllarından itibaren yazdığı şiirleri vardır. Ayrıca “Minber”, “İrade-i Milliye” ve “Hakimiyet-i Milliye” olmak üzere üç gazete çıkarmıştır. 
En sevdiği dans valsti. Müzik zevki çeşitlilik gösteriyordu. Klasik Bati müziği dışında Anadolu ezgilerini de severek dinlerdi.
 

atatürk atatürk resmi atatürk üniversitesi Atatürkün bilinmeyen özellikleri atatürk kaç dil konuşabiliyor? Atatürk kaç kitap yazdı? Atatürkün çıkardığı gazeteler Atatürkün en büyük hayali