Aşure günü ne zaman? Muharrem ayı oruçları ne zaman tutulur? Nuh peygamberin hayatı

TAKİP ET

Aşure günü ne zaman? Ne anlama geliyor?Muharrem ayı oruçları ne zaman tutulur? Muharrem ayı anlam ve önemi nedir? Nuh peygamberin hayatı

2021 MUHARREM AYI BAŞLANGICI
Muharrem ayı, Hicri takvime göre yılın birinci ayı kabul edilir. Aşure günü ise Muharrem ayının onuncu günüdür.
Bu yıl Ağustos ayına tekabül eden Muharrem ayı, 9 Ağustos 2021 Pazartesi günü başladı.
Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla “haram”dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. , Arabi ilk ay olan “muharrem” ayında birbirlerine savaş açmak gibi “yasaklanan” fiillerden kaçınır ve uzaklaşılır.

Muharrem ayı 7 Eylül’de sona erecek ve 8 Eylül 2021’de Safer ayı başlayacak. 
Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak ise, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15’inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11’inci günlerinde oruç tutulabilir.

Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şöyle buyurmuşlardır: “Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah’ın ayı Muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Salât, 212; Nesâî, Kıyâmü’l-leyl, 6)
Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. Âşûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.” (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65)

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.

Nuh Peygamberin hayatı
Kuran'ı Kerimde Nuh Peygamberde İbrahim, İsmail,İshak,Yakup, İsaİlyas , EyüpHarunYunusDavud ve Muhammed gibi diğer peygamberler gibi Allah'dan vahiy alır ve onun sadık bir elçisidir. Nuh, Allah'ın birliğine kesin bir inanca sahipti ve İslam'ı vaaz etti.
Gelen acı verici kıyamete karşı halkı sürekli olarak uyardı ve putlara tapmak yerine tek Allah’a iman etmelerini istedi. İnsanları Allah'a kulluk etmeye çağırdı ve Allah'dan başka kimsenin onları kurtaramayacağını söyledi. Tufan zamanının belirlendiğini ve ertelenemeyeceğini, halkın Allah'a boyun eğmek zorunda olduğunu söyledi.
Allah, Nuh'a bir gemi inşa etmesini emretti ve onu inşa ederken, kabile şefleri onunla dalga geçti ve alay etti. Tamamlanmasının ardından, gemide her hayvanın çiftleri ve Nuh'un gemisinin Nuh Peygamber, ev halkı, ve Allah'a teslim olan bir grup mümin ile dolu olduğu söylenir. Nuh'un mesajını reddedenler arasında, kendi oğullarından biri de dahil herkes boğuldu. Geminin son yanaştığı yerin "Cudi Dağı" olduğu sanılır.


AŞURE GÜNÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.
Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlı.dır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır.

Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermesi gerekiyor. Fakat günümüzde aşure elde olan malzemelerle yapılıyor.

aşure tarifi aşure günü aşure günü ne zaman aşure malzemeleri aşure günü ne zaman 2021 Muharrem ayı ne zaman? Muharrem ayı anlam ve önemi Nuh Peygamber Nuhun gemisi