Aşılar çöpe mi gidiyor?

TAKİP ET

ABD hızla artan vaka sayıları ve ölüm artışlarıyla boğuşurken bir yandan da aşıyla ilgili sorunlar yaşıyor. ABD'de corona virüs aşılarının kullanılmadığı gerekçesiyle çöp olduğu iddia edildi.Bu nedenle bazı eyaletler aşıda öncelik sırasını genişletme kararı aldı. Amaç dolaplarda bekledikçe kullanılmaz hale gelen aşıların tüketilmesini sağlamak.

ABD Aralık ayı itibarıyla Corona virüsü nedeniyle hastaneye yatırılan kişi sayısı rekorlara ulaşmıştı. Bu sayının hızla artışı devam ederken 3 Aralık’ta eski ABD Başkanları Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton, yeni aşıların güvenliğiyle ilgili kamuoyunda oluşabilecek şüpheleri gidermek için kameralar önünde Corona virüsü aşısı olacaklarını açıklamışlardı.

18 Aralık’ta ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Corona virüsü aşısı yaptırdı. Mike Pence, Amerika’da Corona aşısı olan en üst düzey devlet yetkilisi oldu. 21 Aralık’ta da 78 yaşındaki Joe Biden kameralar önünde Pfizer aşısı yaptırdı. Aynı gün ülkede vaka sayısı 18 milyonu, can kaybı 320 bini aştı.

ABD'de devam eden yeni tip corona virüs (Covid-19) aşı uygulaması başladığı günden itibaren çok katı kurallar yüzünden uygulama problemleri başladı. Katı kurallar nedeniyle aşı dozları kullanılamayarak çöpe gitmeye başladı. Bunun  üzerine, eyaletlerin yetkilileri söz konusu kuralları gevşetmeye başladı.

New York eyaleti yetkilileri, ağır cezalar içeren aşı uygulama programı kurallarını gevşeterek ellerindeki dozları daha geniş kesimlere ulaştırmanın önünü açma kararı aldı.

New York Times'ın haberine göre, sağlık çalışanları bundan böyle uygulamada öncelik verilen kesimden aşı uygulamasına gelmeyenlerin olması halinde kullanım tarihi geçmek üzere olan aşıları kamuda çalışan kasiyer, eczacı, öğretmen ve teslimat çalışanları gibi gruplardaki diğer kişilere uygulayabilecek.

Eyalet Sağlık Departmanı Sözcüsü Gary C. Holmes, "Bu yeni federal kılavuz, aşıların hiçbirinin boşa gitmeden en yüksek oranda kullanımı için haftalardır hastanelerle yaptığımız görüşmelerin sonucudur." ifadelerini kullandı.
New york'ta şu ana kadar sağlık çalışanlarının sadece yüzde 23' ünün aşılanabildiği iddia edildi.

ABD Besin ve İlaç Dairesi Lideri Stephen Hahn da Covid-19 aşılarının kullanım tarihinin geçme riskine karşılık federal kılavuzun belirtilen öncelik sırası kümelerini genişletebileceklerini belirtmişti.

California eyaleti bu davete uyarken, New Jersey ve başşehir Washington bölgesinde de kullanılmayan aşı dozlarının boşa çıkmaması için eczanelerde ve öteki aşı sağlayıcı merkezlerde sırayla birinci gelene uygulanması halinde halka verilmesine müsaade verilmeye başlandığı kaydedilmişti.

Sıhhat Bakanı Alex Azar, bağışıklığın tehlikeye atılmaması için ülkede birinci dozu vurulan aşının ikinci dozlarının da vurulabileceğini belirterek, artık aşı programında ikinci evreye geçme ve birinci dozu almaya elverişli olanların çerçevesini genişletme vakti geldiğini söylemişti.

Trump idaresi Aralık 2020 sonuna kadar 20 milyon Amerikalıya aşı yapılmasının hedeflendiğini açıklamıştı.

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden ise Trump idaresinin aşı dağıtımı ve uygulanması siyasetini başarısız olmakla eleştirmiş, bu süratle devam ederse Amerikan halkının aşılanmasının yıllar süreceğini belirtmişti.

Biden, kendi idaresinin misyona geldiği birinci 100 gün içinde 100 milyon aşı taahhüdünde bulunmuştu.