Alman meclisinde 'Leopard' tartışması: Dedeleriniz bunu denediğinde, Rus tankları Berlin'e gelmişti

TAKİP ET

Alman meclisinde Ukrayna'ya Leopard tankları tedarik edip etmeme konusunda yapılan oturuma bir AfD vekilinin sert çıkışı damga vurdu: "Dedeleriniz zamanında bunu denemişti. Ve sonuç ne olmuştu? Her iki taraf için ölçülemez acılar, ölümler ve yenilgilere neden oldu. Ve sonunda Rus tankları buraya Berlin'e geldi. "

Biden yönetiminin Ukrayna'ya ağır silah tedariki baskısına Savunma Bakanı Christine Lambrecht'i feda eden ve yerine Boris Pistorius'u atayan Almanya'nın Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakanı Olaf Scholz Leopard tankları kararını ertelemeye devam ederken, dün Alman meclisi (Bundestag) hararetli bir Leopard tartışmasına sahne oldu.

'Hükümet NATO ya da ABD'ye değil halkına hesap vermeli'

Kürsüye gelen milletvekilleri içinde sağ yelpazenin ucundaki Almanya için Alternatif (AfD) partisinin dış politika sözcüsü Petr Bystron'un konuşması öne çıktı.

'Ölçülemez acılar, ölümlere neden olmuştu'

"Almanya yurttaşları bu tırmandırmayı ve bu silah tedariklerini istemiyor. Hükümet NATO ya da ABD'ye değil halkına hesap verebilir olmalı" diyen Çek kökenli Alman vekil, şöyle devam etti:

"Ukrayna'da Rusya'ya karşı Alman tankları, ha. Dedeleriniz zamanında bunu denemişti. Ve sonuç ne olmuştu? 80 yılı aşkın süre önce her iki taraf için ölçülemez acılar, ölümler ve yenilgilere neden oldu. Ve sonunda Rus tankları buraya Berlin'e geldi. "

'Savaş değil, diplomasi lazım'

"Dedeleri gibi onlar da Rusya'ya karşı savaşın askeri olarak kazanılamayacağını unutmuş görünüyorlar. Dış politika savaş değil, diplomasi ve uzlaşma arayışı olmalı. Bu çatışma askeri olarak kazanılamaz"

'Sadece bizi soyan ABD'nin yararına'

"Her şeye rağmen hâlâ ellerini ovuşturan biri var: Sadece etki alanını genişletmekle kalmayan, aynı zamanda silah sevkiyatından finansal sermaye de elde eden ABD. O bizim sermayemiz. Çünkü ABD yapımı savaş malzemeleri için ödeme yapması gereken AB ile sözde Alman ordusu özel fonundan Almanya. Hıristiyan Birlik fraksiyonunun muharebe tanklarının Ukrayna'ya teslim edilmesi başvurusunda kendilerini harekete geçirenin NATO ve ABD Büyükelçiliği olduğunu gizlemeye bile zahmet etmemesi, her şeyi daha da sinik hale getiriyor."

Ancak Scholz'un partisi SPD'den Dietmar Nietan, 'Ukrayna'nın daha fazla tanka ihtiyacı olduğunun aşikar olduğunu' söyledi.

almanya Leopard tankları