Ahşap paletçilerde kış aylarında hammadde bulamama tedirginliği

TAKİP ET

Ahşap paletçiler orman işletmelerinin kış için orman depolarına tomruk stoku yapmasını istiyor.

Orman Genel Müdürlüğü’nün yaz aylarında yaşanan orman yangınları sonrasında haklı olarak önceliği yanık sahaların temizlenmesine verdiğini söyleyen ahşap palet üreticileri, kış öncesinde yeşil sahalardan depolara tomruk inmemesi halinde zorlu kış şartlarında hammadde bulamama tedirginliği yaşadıklarını açıkladılar.


Tüm Ahşap Palet ve Malzeme Üreticileri Derneği’nden (PALDER) yapılan açıklama, palet üreten işletmelerin yaklaşan kış öncesinde ham madde sorunu tedirginliği yaşadıkları bildirildi. PALDER’den yapılan yazılı açıklamada yaz aylarında yaşanan orman yangınlarının tüm ülkeyi derinden yaraladığı ve büyük üzüntüye yol açtığı vurgulandı.  Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınlar nedeniyle hasar gören orman alanlarının yeniden yeşertilmesi için yanık sahaların temizlenmesi ihaleleri açtığı vurgulanan açıklamada, “Ormanlarımızın yeniden yeşertilmesi için bu gerekli ve desteklediğimiz bir uygulama. Ancak stratejik öneme sahip olan ahşap palet sektörünün hammadde sorunu yaşamaması için Orman Genel Müdürlüğü’nden taleplerimiz var” denildi. Yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:



“Öncelikle yaşanan orman yangınları nedeniyle büyük bir üzüntü içinde olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. Ormanlar ülkemizin oksijen ve su depolarıdır. Ormanlar aynı zamanda da milli servettir. Ahşap palet üreticileri olarak ormanlarımızdan elde edilen tomruklar ile lojistik sektörü için elzem olan ahşap palet üretmekteyiz. Ancak yaklaşan kış öncesi ham madde sorunu yaşama tedirginliği yaşıyoruz. Çünkü şu anda sadece yanık sahalarda kesim yapılıyor. Orman depolarında ise hiç tomruk kalmadı. Ama yağmur ve kar yağdığında orman içlerine girmek mümkün olamayacak. Bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü’nün yeşil sahalarda kesim yaparak kış için tomruk stoklaması gerekiyor. Aksi halde zorlu kış koşullarında ham madde bulamayız. Bu durumda ahşap palet üretilemeyeceği için lojistik mümkün olmayacak. Bu ise ülke içinde tedarik zincirini aksatacağı gibi ihracat yapmak da mümkün olmayacak.”



“YANIK TOMRUKLAR AHŞAP PALET İÇİN UYGUN DA DEĞİL”
Açıklamada, yanık sahalardan elde edilen tomrukların ahşap palet üretiminde kalite sorununa yol açacağı da vurgulandı. Yanık orman emvallerinin çivi mukavemeti olmadığı, sağlamlık sorununa yol açacağı belirtilerek, “Daha da kötüsü bu tomruklar birkaç ay içinde kurtlanıyor. Kurtlu ağaçtan yapılan ahşap paletler ise ısıl işlem yapılsa bile asla gümrüklerden geçirilmiyor. Bu nedenle yanık sahalardan elde edilen orman emvalleri sadece lif yonga sektörü için uygun. Ahşap palet üretmek sakıncalı” denildi.


 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKANLARA SESLENDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’ye de seslenen PALDER üyeleri, “İhracatın can damarı olan ahşap palet üreticileri olarak, ülkemizin artan ihracatında lojistik sorunu yaşanmaması için sesimizi duyurmak istiyoruz. Biz hammadde bulamazsak lojistik durur. Bu da ülkemizin yükselen ihracatına ve iç piyasada tedarik zincirinde aksamalara yol açar” dediler.