ABD'de 'İsrail çatlağı' büyüyor... Bakanlık raporu basına sızdı!

TAKİP ET

İsrail'e adeta koşulsuz destek veren ABD Başkanı Joe Biden'dan yeni bir hamle geldi. Biden, Ukrayna ve İsrail'e yardım için Kongre'ye talepte bulunacağını duyurdu. Bu açıklamalara tepki gösteren Ohio valisi ise Biden'ı 'ölü çocukları kullanmakla' suçladı. Dünkü istifanın ardından Dışişleri Bakanlığı'nın raporu basına sızdı.

ABD'DE 'İSRAİL ÇATLAĞI' BÜYÜYOR

Biden yönetiminin tam desteğine ve Kongre'nin neredeyse paralel düşüncesine rağmen, daha fazla hükümet çalışanı, İsrail'e körü körüne verilen destekten giderek daha fazla rahatsız oluyor.


400'den fazla Kongre çalışanı, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektubu isimsiz olarak imzaladı. ABD'li bir yetkili, Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Biden yönetiminin İsrail'in Gazze savaşına yaklaşımını eleştiren bir iç belge hazırladığını belirten HuffPost'un haberini doğruladı.


ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili dün, sosyal medya hesabından yayınladığı mektup ile istifa ettiğini ilan etmişti. Dışişleri Bakanlığı Siyasi-Askeri İşler Direktörü Josh Paul istifasının nedenini 'İsrail'e öldürücü yardımımızın devam etmesiyle ilgili anlaşmazlık' olarak göstermişti.

ABD KAMUOYU BIDEN'IN POLİTİKASINA TEPKİ!

CBS News/YouGov'un yeni anketine ABD'liler Biden'ın izlediği Gazze politikasına geçer not vermedi. Ankette Amerikalıların yüzde 56'sının Biden'ın çatışmayı ele alma biçimini onaylamadığı belirtildi. Demokratların yüzde 61'i Biden'ın diplomatik çözümü teşvik etmek için daha fazlasını yapması gerektiğine inanıyor. ABD'de 1878 yetişkinin katıldığı anket 16-19 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirildi.

ABD'Lİ SENATÖRDEN BIDEN'A TEPKİ: ÖLÜ ÇOCUKLARI KULLANIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, Oval Ofis’teki ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna ve İsrail’e yardım için Kongre’ye talepte bulunacağını söyledi. Ohio Senatörü JD Vance, Ukrayna’ya yapılacak daha fazla yardıma karşı çıktı ve bunu “iğrenç” olarak nitelendirdi.


Vance, “Amerikalılara, şüpheyle yaklaştıkları ve felakete neden olan Ukrayna politikasını satmak için İsrail'deki ölü çocukları kullanıyor” dedi ve şöyle devam etti:


“Bunlar aynı ülkeler değil. Bunlar aynı sorunlar da değil ve İsrail'i siyasi kılıf olarak kullanma çabası saldırgan tavırdan ibarettir.”


Tennessee Senatörü Marsha Blackburn de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’e yönelik yardımı, Ukrayna’ya bağlamamalı” dedi. Arkansas Senatörü Tom Cotton ise Biden’ı konuşmasında İran’a yeterince odaklanmamakla eleştirdi.


Cotton, “Biden, İran’ı uyarmalı ve vekilleri tarafından Amerikalılara yapılacak herhangi bir saldırının, İran’ın doğrudan ABD’ye yaptığı bir saldırı olarak kabul edileceğini, büyük bir misillemeye karşılık verileceğini söylemeli” diye yazdı.

ABD’Lİ DİPLOMATTAN ANLAMLI İSTİFA

ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 11 yıldır Siyasi-Askeri İlişkiler Bürosu Direktörü olarak görev yapan Josh Paul, Biden yönetiminin İsrail’e silah tedarik etme politikasını protesto ederek görevinden ayrıldı.İki sayfalık istifa mektubunu internette paylaşan ABD’li yetkili, şunları söyledi: “İsrail’in saldırılara tepkisi ve Amerika’nın bu tepkiye ve işgale vereceği destek, hem İsrail hem de Filistin halkı için yalnızca daha fazla ve daha derin acılara yol açacak. Korkarım geçtiğimiz yıllarda yaptığımız hataları tekrarlıyoruz ve bunun daha fazla bir parçası olmayı reddediyorum.”

BIDEN'DAN İSRAİL VE UKRAYNA'YA DESTEK

Ukrayna ve İsrail'in başarılı olmasını sağlamanın ABD'nin ulusal güvenliği için hayati önemde olduğunu ifade eden Biden, bu nedenle bugün Kongre'ye eşi benzeri görülmemiş ek harcama talebinde bulunacağını duyurdu.

Biden, Kongre'nin fonlamasını talep ettiği "güvenlik paketi"nin İsrail'in askeri üstünlüğünü güçlendireceğini kaydederek, "Bölgedeki diğer hasım aktörlerin İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu görmelerini sağlayacağız ve çatışmanın yayılmasını engelleyeceğiz." diye konuştu.

Zamanın çok kıymetli olduğuna dikkati çeken Biden, ABD'de bazı bölünmüşlükler olduğunu belirterek, "Hamas gibi teröristler ile Putin gibi diktatörlerin kazanmasına izin veremeyiz. Buna izin veremem." dedi.

ABD Başkanı, "Cuma günü Amerika'nın ulusal güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde İsrail ve Ukrayna dahil ortaklara destek olmak için Kongre'ye acil bütçe talebinde bulunacağım." diye konuştu.

abd gazze abd gazze ye yardım