A Vitamini Nedir?Faydaları nelerdir? A Vitamini hangi besinlerde bulunur?

TAKİP ET

Sağlık için en önemli vitaminlerden biri A vitaminidir. Sağlıklı beslenme ilgili araştırma yapılırken merak edilen konuların başında A vitamini nedir, neye iyi gelir? A vitamini faydaları nelerdir? A vitamini hangi besinlerde bulunur? soruları geliyor. İşte A vitamini hakkında merak edilenler haberimizde...

Sağlık için en önemli vitaminlerden biri A vitaminidir. Sağlıklı beslenme ilgili araştırma yapılırken merak edilen konuların başında
A vitamini nedir, neye iyi gelir? A vitamini faydaları nelerdir? A vitamini hangi besinlerde bulunur? soruları geliyor. İşte A vitamini hakkında merak edilenler haberimizde...

A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür.  A vitamini iki tip olarak görülür. İl tipte et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bulunurken, ikinci A vitamini tipi ise provitamin A olarak bilinir ve meyveyle sebze gibi bitki bazlı gıdalarda bulunur.

Vitaminler genel olarak ya vücut tarafından hiç üretilmeyen ya da olumsuz sağlık sonuçlarını veya hastalıkları önlemek için yetersiz miktarda üretilebilen temel besinlerdir.

Bu sebeple uygun beslenmeyle ve sadece sağlık açısında gerekli olduğu durumlarda vitamin takviyeleriyle vücuda vitamin sağlamak gereklidir.

A vitamini kapsül olarak ve diyet takviyesi olarak satılan ürünler halinde de mevcuttur. 

A Vitaminin Faydaları Nelerdir?

A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı oluşturulmasını sağklar ve korunmasına yardımcıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudu korur. Hücre fonksiyonlarını düzeltir.

Üremeyi ve gelişmeyi arttırır.

Göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için aynı zamanda retinol olarak da bilinir. 

A vitamini, özellikle düşük ışıkta iyi görüş elde etmeyi sağlarken sağlıklı hamilelik ve hamilelik sonrası anne sütü ile emzirmede önemlidir.

A vitamini, proteine dönüşmesi sebebiyle kemiklerin gelişmesinde önemli rol oynar.

Diş ve diş eti sağlığını olumlu yönde etkiler.

D vitamini daha etkin kılar.

Sağlıklı saç ve derinin oluşmasında yardımcıdır.

Cildin parlamasını ve daha yumuşak olmasını sağlar.

Mide, karaciğer ve üriner sistemin korunmasına destek verir.

A Vitamini Eksikliği

Vücutta A vitamininin eksik olması durumunda çeşitli göz ve görme problemleri yaşanabilir. Bu problemler arasında düzelebilir gece körlüğüyle geri dönüşü olmayan kornea hasarı olan kseroftalmi de yer alır. A vitamini eksikliği aynı zamanda hiperkeratoza veya kuru, pullu cilde yol açabilir.

A Vitamini Fazlası

A Vitamininin fazlası da hastalanmaya neden olabilir. Yüksek dozlarda A vitamini doğum kusurlarına neden olabilir. Akut A vitamini zehirlenmesi genellikle bir birey tarafından birkaç yüz bin IU, yani uluslararası ünite A vitamini alındığında ortaya çıkar. Kronik vitamin A zehirlenmesi ise düzenli olarak günde 25.000 IU’dan fazla alan yetişkinlerde ortaya çıkabilir.

Bebekler ve çocuklar A vitaminine karşı daha duyarlıdırlar. Daha küçük dozlarda A vitamini veya retinol gibi A vitamini içeren ürünler aldıktan sonra da hasta olabilirler. 

Çok miktarda alınan beta-karoten bireyleri genelde hasta etmez. Ancak, yüksek miktarda beta-karoten cilt rengini sarı veya turuncuya döndürebilir. Beta-karoten tüketimi azalınca cilt rengi normale döner.

A Vitamini İçeren Besinler Neler?

Alabalık, beyaz peynir, ciğer, kral uskumru, morina ciğeri yağı, somon, tavuk ciğeri, tereyağı, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, krema, böbrek, pisi balığı ve balık yağı gibi hayvansal gıdalar

Bbalkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, karahindiba yeşillikleri, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzeler

Sebze ya da meyvenin rengi ne kadar koyuysa, o kadar çok beta-karoten içerir. Bitkisel beta-karoten kaynakları yağ ve kolesterol içermez. Bu kaynaklar yağla birlikte yenilirse, onlardan elde edilen A vitamininin emilimi artar.

 

a vitamini beslenme sağlık a vitamini hangi besinlerde bulunur