5G Türkiye'ye ne zaman gelecek?

TAKİP ET

Teknoloji dünyasında 2021 yılında yaşanacak dönüm noktalarından biri 5G teknolojisi olarak ön plana çıkıyor 5G teknolojisi küresel çapta kullanılmaya başlanacak.Peki ama 5 G teknolojisi nedir? Nasıl kullanılacak? 5 G'nin getirdiği yenilikler neler olacak?

 Yakın zamanda hayatımıza girmesi planlanan 5G birçok yeniliği de beraberinde getirecek. 5G telefon dışında sağlık, otomotiv, eğlence ve hizmet gibi birçok sektörde de köklü değişikliklerin kapısını aralayacak.

5G’ye dünya çapında yapılan yatırımın trilyon dolarlık rakamları bulacağı söyleniyor. Çünkü bu teknoloji sadece kablosuz olarak bağlandığımız internetle sınırlı değil. Yüksek hızlar sayesinde kullandığımız hizmetler de değişim geçirecek. YouTube ya da Netflix gibi bulut sistemleri üzerinden video izlerken, bir anda bulut üzerinden oyun oynayabilir hale geleceğiz. Üstelik metroda giderken ulaşacağımız internet hızlarıyla bu mümkün olacak. 
Burada “G” harfi, İngilizce “generation” yani “nesil” anlamına geliyor. Yani kendisi yeni nesil kablosuz bağlantı standartlarının genel adı.
5G için  1 gigabit ile 10 gigabit arasında maksimum veri aktarım hızına ulaşılacağı söyleniyorAma her yerde bu hızlar aynı olmayacak. 5G’nin 3 temel özelliği olacak: Daha büyük veriler için daha yüksek hız, daha çabuk sonuç ve tepki alabilmek için daha hızlı yanıt süresi, sensörler ve akıllı cihazların bağlanması için tek seferde yüzlerce cihazın bağlandığı merkezi ağlar. Bu cümleler gözünüze çok sıradan gelebilir, ancak öyle değil. Arabalardan, akıllı ev aletlerine kadar her şeyden bahsediyoruz.
Kısaca çok daha büyük veriye çok daha kısa gecikme sürelerinde ulaşabileceğiz.

5G nasıl çalışacak?

Diğer kablosuz ağlarda olduğu gibi 5G de kendi bölgesini hücreler halinde bölmelere ayırıp, radyo dalgaları aracılığıyla çözülmüş veriyi cihazlara gönderecek. Her hücresel bölme bir ağ omurgasına bağlanacak, bu omurga da merkezi olan kablolu ya da kablosuz bir ana taşıyıcıya ulaşacak. 
5G ağları OFDM adı verilen bir teknolojiye sahip olacak, benzer bir teknoloji şu anki 4G ağlarında da bulunuyor. 5G’nin sistemi ise daha geniş kanalları daha yüksek hızlarla yönetebilecek. 4G ağlarındaki kanallar 20’şer MHz hızlarında olurlar ve bir araya geldiklerinde 160 MHz’lik ana bir kanal oluştururlar. 5G’de ise her bir kanal 100 MHz olacak, yani 5 kat daha geniş frekanslar bulunacak. Bu da toplamda 800 MHz’lik ana kanal anlamına geliyor. 
Küçük hücrelerde frekans genişletmek kolay, ancak büyük çapta bir genişleme için 5G’nin daha çok vericiye ihtiyacı var. Benzer bir durum 4G’de de olduğu için şu anda bulunduğunuz her noktada aynı erişim hızlarına ulaşamıyorsunuz. Qualcomm’a göre 5G, mevcut kapasiteyi 4’e katlayacak

5G hangi yenilikleri göreceğiz?

5G teknolojisine dayanan uygulamalar tahminen 2021-2022 yıllarında hayatımıza girmeye başlayacaklar. Bugünün uygulamalarından farklı olarak, artık çoğu veriye cihazın depolama alanından değil, doğrudan bulut sistemleri üzerinden ulaşacağız. Hatta bırakın veriyi, işletim sistemlerinin kendisine de bulur üzerinden bağlanacağız. Google Fuchsia ve Windows Core bu işletim sistemlerinden olacak. 
Samsung, Xiaomi gibi üreticiler, standart amiral gemilerinin 5G’li özel sürümlerini çıkardılar. Önümüzdeki yıldan itibaren de tüm amiral gemiler 5G uyumlu yerleşik modemlere sahip olacaklar. Sonra bu teknoloji orta ve düşük seviyeli cihazlara gelecek, 2020’li yılların ortalarında kadar 5G, gündelik hayatta alıştığımız hızlar sunan bir temel teknoloji haline dönüşecek. 
Kullandığımız mobil uygulamalar, online hizmetler, cihazlar buna göre değişecek. Asıl hedef ise kabloları tamamen ortadan kaldırmak. Hatta evdeki modemden değil, doğrudan uydudan internet alabilmek. 5G ile yaşamımız bir hayli değişecek görünüyor.
Marka, teknoloji ve inovasyon evrenini yerinden oynatacak olan bu teknoloji; internet hızı, makineler arası iletişim, ve tüketicilerin daha üzerindeki hakimiyeti gibi başlıklarda çok önemli değişikliklere sahne olacak.
Markaların umudu, önümüzdeki 10 yıl sona ermeden, mobil teknoloji 5G’den faydalanmak. Otonom arabalardan akıllı şehirlere ve sanal mağaza deneyimlerine dek pek çok farklı alanda Karşımıza çıkacak bir teknoloji.
 5G’nin gelişi kırsal kesimlere de daha hızlı internet tedariki anlamına gelebilir. Ya da Google ve Facebook arasında paylaşılan dijital tekele telekom şirketlerini benzersiz bir reklam datasıyla donatarak son verebilir. Uzmanlar mobil olmayan hiç bir şeyin hayatımızda yer almayacağını söylüyor. Bazı uzmanlar ise tüm ekonomik sistemin 5G’nin gelişi ile değişim sürecinden geçeceğini söylüyor.

5G Türkiye’ye ne zaman gelecek?

 Önce 5G için operatörlerin katılacağı bir frekans ihalesi yapılacak Bu ihalenin ardından operatörler, alt yapı sistemlerini geliştirme işlemlerine devam edecek. 2021 yılında 5G ağları tükecilere uygun hale gelecek, faturalı ya da faturasız tarifeler ile hayatımızda yer etmeye başlayacağı düşünülüyor.
 Qualcomm ve Huawei gibi devler, hali hazırda gereken işlemci teknolojilerini, baz istasyonlarında kullanılacak merkezi sistemleri ve hatta uydulardaki çalışmalar tamamladılar. Bu şirketlerin operatörlerle ve cihaz üreticileriyle yapacağı ortaklıklar sonucunda, yavaş yavaş 5G destekli ağların donanımsal yaygınlaşma aşamasına tanık olacağız. 
 

5 g teknolojisi 5 g hızı 5 g teknolojisi nedir? 5 g 5 g nasıl kullanılacak? 5 g in getirdiği yenilikler neler olacak?