50 bin yıl sonra yeniden: Yeşil kuyruklu yıldızın geçişi başladı

TAKİP ET

Parlak yeşil bir kuyruklu yıldız, 50 bin yıl sonra ilk kez Dünya'ya yaklaştı ve gözlemlenmeye başladı. Güneş Sistemi'nin ilk aşamalarında oluşan yıldız, James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile de gözlemleniyor. Bilim insanları gök cisminin Güneş Sistemi hakkında sorulara cevap vereceğini umuyor.

NASA yetkilileri, buzla kaplı ziyaretçinin ilk olarak Mart 2022`de Jüpiter`in yörüngesindeyken tespit edildiğini söyledi.

Kuzey Yarımküre`dekiler kuyruklu yıldız, bugünden itibaren dürbünle küçük bir yeşil parıltı olarak görebilecek.

NASA, ziyarete ilişkin açıklamasında, “Kuyruklu yıldızlar, tahmin edilemez olmaları ile meşhurdular. Ancak bu, aynı şekilde parlamayı sürdürürse, görülmesi kolay olacak" dedi.
Kozmik ziyaretçi, gezegenimizin yanından yaklaşık 42,5 milyon kilometre uzaklıktan geçecek.

Bu kuyruklu yıldız Dünya`yı en son, türümüzün Afrika`nın ötesine uzandığı, mamutlar ve kılıç dişli kediler de dahil olmak üzere büyük Buz Devri memelilerinin arazide dolaştığı ve Kuzey Afrika`nın ıslak, verimli ve yağmurlu bir yer olduğu bir zamanda Dünya`dan geçti.

Kuyruklu yıldızlar katı bir kaya, buz ve toz çekirdeğinden oluşur ve koma adı verilen daha fazla buz ve tozdan oluşan ince ve gazlı bir atmosferle örtülüdür.

Güneşe yaklaştıkça bu örtüler erirler, güneş radyasyonu ve plazma tarafından yüzeylerinden üflenen bir gaz ve toz akışı salarlar ve bulutlu dışa bakan bir kuyruk oluştururlar.