23 Nisan nedir? Anlam ve önemi nedir? 23 Nisan neden çocuklara armağan edildi?

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı ile birlikte çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı 100. Yılında pandeminin gölgesinde buruk kutlanıyor. Peki ama Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı neden 23 Nisan'da kutlanıyor. Bu tarihin önemi ne? Neden Ulu önder Atatürk bu günü çocuklara armağan etti?


 23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil edildiği, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Büyük Millet Meclisinin açılışı ile beraber Türk çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı.

23 Nisan'ın Milli Bayram olarak kabul edilmesine dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından tam bir yıl sonra, 23 Nisan 1337 (23 Nisan 1921) yılında kabul edildi, kanun 2 Mayıs 1337'de (2 Mayıs 1921) ise Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

23 Nisan çocuk Bayramı 23 Nisan 1929 yılında çocuklara armağan edildi.
Atatürk, 23 Nisan 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı'nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan ilk kez, 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam edildi.
1979 yılında ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınılan bu milli bayramda, dünyanın bir çok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke oldu.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı her yıl yurt içinde ve yurtdışında temsilciliklerde, okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.


23 NİSAN NEDEN ÇOCUKLARA ARMAĞAN EDİLDİ?

Büyük önder Atatürk çocuklara çok büyük önem vermiştir ve çocukları , milletin geleceği olarak görmüştür. Onlara duyduğu sarsılmaz güvenin ve büyük sevginin ifadesi olarak, millî bayramımız olan 23 Nisan'ı çocuklara armağan etmiştir. Atatürk, yaşamı boyunca tüm sevdiklerine hangi yaşta olursa olsun çocuk diye seslenirdi. Çünkü onun hayatında çocuk sevgi demekti.
 

23 ni̇san ulusal egemenlik çocuk bayramı atatürk neden çocuklara armağan etti 23 nisan ulusal egemenlik çocuk bayramı ilk ne zaman kutlandı?